27 Eylül 2008 Cumartesi

iPhone App Store

Gönderen By_RaDMiN zaman: 02:02 0 yorum
Apple'ın, iPhone 2.x ile getirdiği en önemli yeniliklerden bir tanesi de kuşkusuz App Store uygulaması. App Store uygulaması sayesinde Apple tarafından onaylanmış ve Apple'ın geliştiricilere açtığı SDK'sı ile geliştirilmiş uygulamaları, cihazımıza yükleyebiliyoruz.

App Store uygulaması, iPhone 2.x yüklü bir cihazda hazır geliyor. Uygulamayı çalıştırdığımızda karşımıza aynı Installer'da olduğu gibi, kontrolleri ekranın altında bulunan 5 sekmeli bir ekran geliyor.

"Featured" başlıklı ilk ekranda Apple'ın tavsiye ettiği uygulamaların listesi yer alıyor. "Featured" ekranı da kendi içinde "New" ve "What's Hot" olmak üzere iki kısma ayrılıyor. "New" başlığı altında yeni uygulamalar, "What's Hot" başlığı altında da çok beğenilen uygulamalar listeleniyor. Ayrıca listedeki her bir uygulamanın isminin hemen altında yıldızlar ve sayılar yer alıyor. Renkli yıldızların çok olması o uygulamanın çok beğenildiğini, "review" sayısının çokluğu da o uygulama hakkında çok fazla görüş bildirildiğini gösteriyor.



"Categories" ekranında ise uygulamalar konularına göre ayrılmış başlıklar altında listeleniyor. Her zaman olduğu gibi en fazla uygulama Oyun (Games) kategorisi altında bulunuyor. Bu ekranın da kullanımı oldukça kolay. Daha önce Installer kullananların hiç zorluk çekmeyeceklerini düşünüyorum.

"Top 25" ekranında ise en çok indirilen uygulamalar listeleniyor. Bu ekran da "Top Paid" (Ücretli) ve "Top Free" (Ücretsiz) olmak üzere iki kısma ayrılmış durumda. Herhangi bir uygulamayı yüklemek istediğinizde önce listeden seçiyoruz. Ardından karşımıza uygulama ile ilgi bilgilerin ve bir ekran görüntüsünün bulunduğu bir ekran çıkıyor.



Uygulamayı kurmak istediğimizde sağ üst köşedeki "FREE" yazan tuşa tıklamak gerekiyor. Ücretli uygulamalarda ise aynı tuşta uygulamanın ücreti yazıyor. Bu tuşa bir kere tıkladığımızda, tuşun üzerindeki yazı INSTALL'a dönüşüyor ve bir daha tıkladığımızda kurulum başlıyor. Aslında tam olarak başlamıyor ve iTunes Store devreye giriyor ve bizden Apple ID'mizi ve şifremizi istiyor. Uygulama ister bedava olsun ister ücretli bu kontrol her zaman yapılıyor. Bir kere kullanıcı adımızı girdikten sonraki yüklemelerde sadece şifre soruyor.



İşte bu noktada iPhone 2.0'a terfi etmiş birçok kullanıcının kafası karışıyor. Bu yüzden bu konudaki bazı noktalara açıklık getirmek istiyorum. Öncelikle App Store'un sorduğu Apple ID'yi almak için orijinal (kırılmamış) iPhone sahibi olmak veya Apple'ın sözleşme yaptığı operatörlerin SIM kartını kullanıyor olmamız şart değil. iTunes üzerinden herhangi bir şarkı, film veya uygulama satın almak istediğimiz anda karşınıza "Yeni bir Hesap Aç" (Create New Account) seçeneği zaten çıkıyor. Her isteyen de istediği mail adresini kullanarak Apple ID'si alabiliyor.



Bu yazıda iTunes üzerinden adım adım nasıl hesap açılır pek değinmeyeceğim. Fakat hesap açılırken aşağıdaki noktalara dikkat etmek gerekiyor.

* Yeni hesap açarken ülke seçenekleri arasında Türkiye çıkıyor. Türkiye seçtiğinizde Apple ID'niz ülkenizle ilişkilendirildiği için App Store'dan bazı uygulamaları yüklemeye çalıştığınızda "Bu uygulama ülkenizin Store'unda yok bu yüzden yükleyemezsiniz" şeklinde uyarı çıkabiliyor. Bunun sebebi bazı uygulamaların sadece Amerika Store'undan yüklenecek şekilde ayarlanması. Fakat bu tip uygulama sayısı artık çok fazla değil.
* Amerika seçtiğinizde de "Redeem" koduna ve biribirine uygun posta kodu, eyalet kodu, şehir adı kombinasyonuna ihtiyaç oluyor. Bu konuda da biraz "Google" kullanmak gerekiyor. Örneğin "reedem" kodunun nasıl bulunucağu ve iTunes'a nasıl kayıt olunacağı bu linkte adım adım anlatılmış.
* Normalde şarkılar, filmler gibi iTunes üzerinden uygulama indirip "Sync" yöntemi ile App Store kullanmadan iPhone'unuza atabiliyorsunuz. Fakat ben bu yöntemle bazı uygulamaları cihazıma yollayamadım, daha doğrusu iTunes izin vermedi. Hatta App Store ile yüklediğim uygulamaları iPhone'dan kaldırdı. Bu yüzden artık sadece App Store kullanıyorum. (Güncelleme: 2.1 versiyonu ile birlikte bu sorun tamamen düzeltildi, iTunes üzerinden de çok rahat uygulama indirilebiliyor.)

Apple ID ve şifremizi girer girmez yükleme işlemi başlıyor fakat bu sırada App Store uygulaması kapanıyor ve SpringBoard'a dönüyor. SpringBoard'da iken uygulamanın kurulumu devam ediyor ve kurulumun hangi aşamada olduğunu uygulama ikonunun altındaki göstergeden anlıyoruz.



App Store ile kurduğumuz uygulamaları silme işlemi de çok kolay. Tek yapmamız gereken aynı Webclipse silme işleminde olduğu gibi silmek istediğimiz uygulamanın ikonu üzerinde parmağımızı bir süre basık tutmak ve çıkan çarpı işaretini kullanarak uygulamayı silmek. Silme işlemi için App Store'u başlatmaya bile gerek olmuyor.

Son olarak App Store uygulamasında isimlerinde uygulamaları aratabileceğimiz bir "Search" ekranı ile uygulamaların güncellemelerinin listelendiği "Updates" ekranı bulunuyor. Bu ekranlara da zaten Installer uygulamasından alışkın olduğumuz için kullanmakta pek zorlanmıyoruz. Apple, Installer uygulamasından epey ilham almış :)

Son olarak eski iPhone versiyonlarında yaşadığımız, çok fazla uygulama yükleyince ortaya çıkan yer kalmama sorununu iPhone 2.x ile artık yaşamıyoruz. Apple, uygulamaları artık diskin büyük parçasında saklıyor.

Elimizden geldiğince App Store'u tanıtmaya çalıştık. Umarım faydalanırsınız.

Graphing Calculator

Gönderen By_RaDMiN zaman: 02:00 0 yorum
Bugün App Store'dan Graphing Calculator isimli uygulamayı indirip, bir süre kullandıktan sonra kendi kendime, "Keşke üniversitedeyken bir iPhone'um olsaydı" dedim. Özellikle mühendislik bölümünde okuyanların çok hoşuna gideceğini düşündüğüm Graphing Calculator ile, en karmaşık matematiksel fonksiyonların bile grafikleri kolayca elde edilebiliyor.



4 ana menüden oluşan Graphing Calc uygulamasının kullanımı oldukça kolay. Uygulamayı çalıştırdığımızda ilk olarak "Equations" menüsünden grafiğini çizmek istediğimiz fonksiyonları tanımlıyoruz. Graph Calc en fazla 4 tane fonksiyon tanımlamamız izin veriyor ve her bir fonksiyonun çıktısı grafik ekranında farklı renkler ile gösteriliyor.



"Settings" ekranında da X ve Y koordinat eksenlerinin minumum ve maksimum değerlerini set edebiliyoruz. Bu ekranda ayrıca grafik ekranının zemin rengini de değiştirebiliyoruz.



Basit ama mühendisler için çok faydalı bir uygulama olan Graph Calc, App Store'dan ücretsiz olarak indirilebiliyor.

iPhone'da Dizi Keyfi

Gönderen By_RaDMiN zaman: 01:49 0 yorum
iPhone'da türkçe altyazılı dizi izlemek güzel olur diyorsanız aşağıdaki linklerdeki parçalı *.rar veya *.7z uzantılı dosyaları aynı klasöre indirip açın ve içinden çıkacak iPhone uyumlu mp4 uzantılı dosyaları iTunes aracılığı ile iPhone'unuza gönderin.

Lost 4. Sezon Bölüm 7

Part 1/2 , Part 2/2
(Açmak için 7Zip gerekiyor)

Lost 4. Sezon Bölüm 6

Part 1/2 , Part 2/2
(Açmak için 7Zip gerekiyor)

Lost 4. Sezon Bölüm 5

Part 1/2 , Part 2/2
(Açmak için 7Zip gerekiyor)

Lost 4. Sezon Bölüm 4

Part 1/2 , Part 2/2
(Açmak için 7Zip gerekiyor)

Lost 4. Sezon Bölüm 3

Part 1/2 , Part 2/2

Lost 4. Sezon Bölüm 2

Part 1/2
, Part 2/2

Lost 4. Sezon Bölüm 1


Part 1/3 , Part 2/3 , Part 3/3



Terminator The Sarah Connor Chronicles 1. Sezon 9. Bölüm

Part 1/2 , Part 2/2
(Açmak için 7Zip gerekiyor)


Terminator The Sarah Connor Chronicles 1. Sezon 8. Bölüm

Part 1/2 , Part 2/2
(Açmak için 7Zip gerekiyor)


Terminator The Sarah Connor Chronicles 1. Sezon 7. Bölüm

Part 1/2 , Part 2/2
(Açmak için 7Zip gerekiyor)


Terminator The Sarah Connor Chronicles 1. Sezon 6. Bölüm

Part 1/2 , Part 2/2
(Açmak için 7Zip gerekiyor)


Terminator The Sarah Connor Chronicles 1. Sezon 5. Bölüm

Part 1/2 , Part 2/2
(Açmak için 7Zip gerekiyor)


Terminator The Sarah Connor Chronicles 1. Sezon 4. Bölüm

Part 1/2 , Part 2/2
(Açmak için 7Zip gerekiyor)


Terminator The Sarah Connor Chronicles 1. Sezon 3. Bölüm

Part 1/2 , Part 2/2
(Açmak için 7Zip gerekiyor)


Terminator The Sarah Connor Chronicles 1. Sezon 2. Bölüm

Part 1/2 , Part 2/2
(Açmak için 7Zip gerekiyor)


Terminator The Sarah Connor Chronicles 1. Sezon 1. Bölüm

Part 1/2 , Part 2/2

iPhone için Video Hazırlamak

Gönderen By_RaDMiN zaman: 01:47 1 yorum
Apple'ın diğer ürünleri gibi iPhone da oynatabildiği video formatları açısından muhafazakar. Bu nedenle iPhone'da video izleyebilmek için bazı işlemler yapmamız gerekiyor. iPhone divx formatındaki videoları oynatamadığı için öncelikle divx formatındaki videoları Apple QuickTime Player'ın bir formatı olan MPEG-4'e veya H.264'e (*.mp4) çevirmemiz gerekiyor. Altyazı dosyaları da (*.srt, *.sub, vs.) varsa bu dosyaları da ekletmemiz gerekiyor. Aşağıda fazla teknik detaya girmeden bu işlemleri kolayca nasıl yapabileceğimizi anlatmaya çalıştım. Eğer Apple'ın video formatları ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz "The Complete Guide to iPod, Apple TV and iPhone Video Formats" isimli yazıya göz atabilirsiniz.

Piyasada aynı anda hem altyazı ekleyip hem de iPhone'a uyumlu video formatına çeviren Total Video Converter gibi paralı programlar mevcut. Fakat bu iki işi birden yapan ücretsiz yapan yazılımlar henüz mevcut değil. Eğer alt yazı ekleme gibi bir derdiniz yoksa birazdan anlatacağım Videora iPhone Converter tek başına bu işi gayet güzel yapıyor. Videora sadece divx formatındaki videoları değil DVD'den YouTube'a kadar her türlü video'yu iPhone formatına çevirebiliyor.

Video'ya alt yazı ekleyip tek bir dosya haline getirme işlemini de PocketDivxEncoder ile nasıl yapılacağını kısaca anlatacağım. Aslında PocketDivxEncoder divx formatındaki videoları alt yazı da ekleyerek her türlü mobil cihaz formatına çeviren harika bir ücretsiz yazılım. Lakin geliştiricisi henüz iPhone'a el atmadığı için 2 işlem birden yapmak zorunda kalıyoruz.

Aşağıda anlatacaklarım 2 ana adımdan oluşuyor. Elinizdeki video'nun durumuna göre ilgili adımdan başlamanız gerekiyor.

1) Divx ve Altyazının Birleştirilmesi
2) Herhangi bir Video'nun iPhone Formatına (*.mp4) Çevrilmesi

1)
Divx ve Altyazının Birleştirilmesi

Bu işlem için
PocketDivXEncoder'ı kullanacağız. PocketDivXEncoder'ı ilk çalıştırdığımızda bize video'muzu hangi cihaz'a göre çevirmek istediğimizi soracak.



Gördüğünüz gibi seçenekler arasında iPhone hariç tüm mobil cihazlar var. Biz sadece alt yazı ekleyeceğimiz için formatın çok bir önemi yok. Bu yüzden PC'yi seçiyoruz.



Ardından karşımıza çıkacak ana ekranda sadece bir kaç düğmeyi kullanacağız. Seçenekler gözünüzü korkutmasın. İlk olarak sol üst taraftaki klasör resmi bulunan düğmeyi kullanarak divx formatındaki *.avi uzantılı dosyamızı seçiyoruz. Ardından hemen sağ yanındaki üzerinde "ABC" yazıları bulunan düğmeyi kullanarak alt yazı dosyasını seçiyoruz.

Altyazı dosyasını seçer seçmez karşınıza bir popup ekranı çıkacak. Bu ekranda alt yazı için hangi font'un kullanılacağı ve büyüklüğünün ne olacağı gibi seçenekler sunuluyor. "Font Size" olarak 3'ü seçip diğer seçenekleri aynen bırakmanızı öneririm. Altyazı ayarlarını da yaptıktan sonra bir tek geriye bir tek programın sol altında yer alan "Encode Now" düğmesine basmak kalıyor.



Alt yazı eklenmiş yeni video, eski video'nuz ile aynı yerde fakat dosya adının sonuna "_PC" eklenmiş olarak hazırlanacak. İşlem süresi bilgisayarınızın gücüne ve video'nun büyüklüğüne göre değişiyor ama yarım saatlik bir video genelde 10 dakikada tamamlanıyor. İşlemin hızlanması için "Process priority" seçeneğini Normal'den daha yüksek bir konuma getirebilirsiniz fakat bu sefer de CPU'nun nerdeyse tamamı bu programa ayrılır ve başka bir iş yapamazsınız.

2) Herhangi bir Video'nun iPhone Formatına (*.mp4) Çevrilmesi

Artık elimizde alt yazı da eklenmiş bir video mevcut. Geriye bir tek bu video'yu iPhone uyumlu hale getirmek kalıyor. Bu işlem için Videora'yı kullanacağız. Videora ücretsiz bir program. Lakin internet bağlantısı mevcut ise programın içinde sponsorlarının reklamlarını gösteriyor. Reklam görmek istemiyorsanız ve programın hızlı çalışmasını istiyorsanız, programı başlatmadan evvel internet bağlantısını kesin.

Videora'nın kendi sitesinde, sağ menü'de "Guides" başlığı altında DVD'den, Youtube'dan, video'dan nasıl iPhone formatına çevrim yapılacağı adım adım anlatılmış. Dilerseniz buradaki yazılardan da faydalanabilirsiniz.

Videora'yı ilk defa kullanmaya başladığınızda benim önerim "Settings" menüsünden kendinize uygun ayarları bir kere yapıp kaydetmeniz. "Settings" menüsünde ilk olarak "Encoding" tabını açın. Mevcut ayarlar sizin işinizi görecektir fakat çevirmek istediğiniz video'nun kalitesinden taviz verip dosya büyüklüğünü düşürmek isterseniz farklı profiller kullanabilirsiniz. "Profile" seçeneğinden, önceden hazırlanmış porifilleri kullanabilir ya da kendi profilinizi yaratabilirsiniz.



"Converter" tabında da çevrilmiş dosyaların hangi klasörde saklanacağı, çevrim sırasında CPU değerininin ne olacağı gibi ayarlar mevcuttur. Ben şahsen "CPU Usage" değerini "BelowNormal" yapıp diğer tüm ayarları aynen bıraktım. Video çevrim programları çok fazla CPU kullanır, eğer aceleniz yoksa ve o anda PC'nizde başka işlerle uğraşmak istiyorsanız CPU kullanım oranını en alt seviyeye çekin.



Dikkatinizi çekiyse yukarıdaki enkran görüntüsünde "Automatically Convert Video Downloads" isminde bir seçenek mevcut. Videora'nın download edilen dosyaların otomatik iPhone formatına dönüştürülmesi gibi bir özelliği var. Eğer ilgileniyorsanız "Automation Guide" isimli dokümandan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bir kerelik ayarları da yaptıktan sonra artık "Convert" menüsünden istediğimiz video'yu iPhone'a uygun bir hale getirebiliriz. Bunun için tek yapmamız gereken "Video File" tabından çevirmek istediğimiz dosyayı seçip, "Title" alanına yeni dosya adını yazıp, "Start Converting" düğmesine basmak. (
Aşağıdaki ekran görüntüsü "Power Mode" ekranından alınmıştır.)





Çevrim işlemi tamamlandığında "Output Directory" alanında yazan klasörün içerisinde "mp4" uzantılı "Title" alanındaki dosya ismiyle bir dosya oluşmuş olduğunu göreceksiniz.



Bundan sonra tek yapmamız gereken iTunes aracılığı ile bu dosyayı iPhone'a yollamak. Bunun için de iki basit adım uygulamamız gerekiyor.

a) Video'yu iTunes'e Eklemek: iTunes'a video eklemek için "File" menüsünden "Add File To Library" linkine tıklıyoruz. Ardından iPhone formatına çevirdiğimiz dosyayı seçerek iTunes'a eklemiş oluyoruz.





b) iTunes ile iPhone'umuzu Sync Etmek: iTunes'a eklediğiniz videoları iPhone'unuzla sync etmek için öncelikle sol menüdeki "DEVICES" altından cihazınızı seçip, üst taraftan da "Video" tabına geçiş yapmanız gerekiyor. Ardından çıkacak ekrandan istediğiniz video'yu işaretleyip ekranın sağ altındaki "SYNC" düğmesine basmanız gerekiyor. Yaklaşık bir dakika içinde videonuz iPhone'da izlenmeye hazır hale gelecektir.

Türkiye'den iPhone 3G Alırken Bilinmesi Gerekenler - I

Gönderen By_RaDMiN zaman: 01:45 0 yorum
Dün resmen Turkcell ve Vodafone'da iPhone 3G satışı başladı fakat bir çok kullanıcının da kafası karıştı. Bunun sebebi de yaklaşık 1 senedir yurt dışından iPhone getirtip, cihazlarını kırdırırak (unlock, jailbreak,vs.) kullanan 50.000'in üzerinde kullanıcının bulunması ve de internetin şu an ağırlık olarak bu kullanıcıların oluşturduğu bilgiler ile dolu olması.

Fakat bu bilgilerin bir kısmı Türkiye'den orijinal iPhone 3G alan/alacak kullanıcıların işine yaramıyor hatta zararına bile sebep olabiliyor. Dolayısıyla bu yazıda yeni kullanıcılar için bazı noktaları aydınlatmaya çalışacağız.



Öncelikle sık sık karşılan jailbreak ve unlock kavramlarına kısaca bir değinelim.

unlock : Apple, iPhone'ları sadece anlaştığı operatörler çalışmasını istediği için cihazları sim kilitli (sim-lovk) olarak üretiyor. Dolayısıyla yurt dışından iPhone alanlar Türkiye'deki sim kartlar ile kullanmak istediklerinde cihazlarını unlock işleminden geçirmek zorundadırlar. Bu işlem iPhone satış sözleşmesine aykırıdır ve Apple tarafından tespit edilmesi durumda cihaz garanti dışı kalabilir. Fakat Turkcell veya Vodafone'dan iPhone 3G alanların bu işlemi yaptırmalarına gerek yoktur çünkü bu cihazlar zaten turkcell ve vodafone sim kart'ları ile çalışacak şekilde üretilmiştir.

jailbreak : Apple, iPhone'lara kullanıcıların dilediği gibi uygulama yüklemelerine veya dosya transfer etmelerine izin vermez. Fakat jailbreak'li cihazlara istenildiği gibi yükleme yapılabilir. Bu işlem de iPhone satış sözleşmesine aykırıdır ve Apple tarafından tespit edilmesi durumda cihaz garanti dışı kalabilir.

Yukarıdaki işlemleri yapmak için de QuickPwn, WinPwn gibi programlar kullanılır. Bir de yurt dışından alınan cihazların versiyon yükseltme (update) veya tekrar yükleme (restore) işlemleri çok kolay olmadığı için bu programlarla kullanılmak üzere çeşitli yönergeler bulunmaktadır. (Örnek: 2.0.2 iPhone 2G, 3G ve iPod Touch için Windows QuickPwn önergesi) Diğer tüm terimler için bu linkten faydalanabilirsiniz.

Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki Turkcell veya Vodafone'dan iPhone 3G alan kullanıcılar, sözleşme şartlarına bağlı kaldıkları sürece, yukarıdaki dertli, teknik bilgi gerektiren ve cihazı yazılımsal olarak çalışamaz hale getirme ihtimali bulunan işlemler ile uğraşmak zorunda değiller.

Türkiye'den iPhone 3G alan kullanıcıların en çok tereddütte kaldığı nokta da garanti dışı kalma ihtimali olduğu için cihazı jailbreak edip, etmemek. Her ne kadar iPhone'un resmi uygulama indirme platformu olan 'daki uygulamaları yetersiz bulan kullanıcılar olsa da ben şahsen App Store'un yeterli olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden bu pahalı riski girilmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Cihazımızı jailbreak yaptığımızda aldığımız tek risk cihazımın garanti dışı kalabilme ihtimali değil aynı zamanda Apple'ın kontrolünden geçmeyen uygulamaların cihazımızda yazılımsal sorunlara neden olabilme ihtimalidir. Sonuç olarak ben derim ki cihazınızı çok mecbur kalmadıkça jailbreak işleminden geçirmeyin. En azından bir süre bekleyin, iPhone dünyasına ve kavramlarına alışın. App Store'daki uygulamaları bir inceleyin. Her yazılana, her duyduğunuza hemen itibar etmeyin. Zaten kısa bir süren sonra zaten sizin için en optimum yolu kolayca bulacaksınız.

25 Eylül 2008 Perşembe

iPhone 3G 25'i akşamı Suadiye'de

Gönderen By_RaDMiN zaman: 15:05 0 yorum
Suadiye'de

iPhone fanatikleri, size iPhone 3G'den haberimiz var. 25'ini 26'sına bağlayan gece, Suadiye'deki büyük Turkcell mağazasında sizi bekleyecekmiş!

24/09/2008

Friendfeed'de, belli ki Turkcell içinde tanıdıkları olan kullanıcı şu haberi veriyor:
"iPhone'u sabırsızlıkla bekleyenler için bilgi: 25'ini 26'sına bağlayan gece yarısında 0:00 itibari ile Suadiye'deki büyük Turkcell mağazasında satışlar başlayacakmış. İsim vermeyeyim ama blog camiasından bazı arkadaşların o gece orada olacaklarını da duydum " (smiley kendisine ait).
Ne diyorsunuz iPhone-severler? 25 Eylül Perşembe gecesi 11.59'da Suadiye'deki Turkcell mağazasının önünde nöbete geçecek misiniz, yoksa "Aman canım, inanmamak lazım böyle şeylere," deyip, gecikme riskini göze mi alacaksınız? Yorumlarınızı bekliyoruz!
Gelişme: Turkcell, Bağdat Caddesi'nde saat 9'dan itibaren form dolduran kullanıcılara, saat 23.30'da noter huzunda yapacağı çekilişle 50 iPhone hediye edecek

Türkiye'de iPhone kaça?

Gönderen By_RaDMiN zaman: 15:04 0 yorum
Türkiye'de iPhone kaça?

iPhone 3G bu gece Türkiye'de satılmaya başlıyor, ama bakalım alabilecek miyiz?

25/09/2008

İşte zurnanın zırt dediği yer, sayın okurlarımız: iPhone 3G kaç YTL?
Turkcell, 18 aylık üç adet kontrat pakedi hazırlamış. Aylık 75 YTL olan ve 150 dakika konuşma, 150 SMS ve sınırsız mobil internet içeren pakedi seçenler, iPhone 3G'yş 279 liraya, 115 YTL'lik olanı (500 dakika konuşma, 500 SMS, sınırsız internet) seçenler 189 YTL'ye, 145 YTL'lik pakedi (1000 dakika konuşma, 1000 SMS, sınırsız internet) seçenler ise ücretsiz alacaklar. Kontrat işlerine girmek istemeyenler ise 5 takside bölünebilen 645 euroluk bir fiyata tâbiler ki, bu da bu günün kuruyla 1.171 liraya denk geliyor.
Kontratlı paketlerde cihaz fiyatları makul, kullanım ücreti fiyatları da dünyanın geri kalanıyla hemen hemen aynı. Ancak, cihazın Amerika'da kontratsız olarak 699 (838 YTL) dolara satılacağını ve "iPhone bizim ülkemizde çok pahalı!" diye feryat figan eden Kanadalıların bile cihaza 729 dolardan (875 lira) sahip olacağını düşünürsek, kontratsız fiyatın yine Apple'ın Avrupa'daki ayarsız fiyat politikasına kurban gittiğini görüyoruz

Vodafone'un iPhone 3G fiyatları

Gönderen By_RaDMiN zaman: 15:03 0 yorum
Vodafone'un iPhone 3G fiyatları

Az önce, taze taze, sıcacık elimize geçti. İlk bizde bile olabilir. Buyrun okuyun!

25/09/2008

Az önce elimize geçen bilgiye göre, Vodafone iPhone 3G satışlarını kontratsız olarak yapmayacak. 12 aylık olarak yapılacak olan paket kontratlar ise şu şekilde:
-150 dakika konuşma+150 SMS+150 MB internet iPhone fiyatı: 979 YTL Aylık Ücret: 39 YTL
-350 dakika konuşma+350 SMS+350 MB internet iPhone fiyatı: 779 YTL Aylık Ücret: 69 YTL
-750 dakika konuşma+750 SMS+750 MB internet iPhone fiyatı: 579 YTL Aylık Ücret: 99 YTL
-1.500 dakika konuşma+1.500 SMS+1 GB internet iPhone fiyatı: Ücretsiz Aylık Ücret: 149 YTL
Bu paketlerde, iPhone cihaz ücretleri 12 eşit takside bölünerek ödenebilecek.

Turkcell, iPhone 3G fiyatlarını duyurdu

Gönderen By_RaDMiN zaman: 14:54 0 yorum



Ülkemizde merakla, hatta belki de gereksiz derece yüksek bir merakla beklenen iPhone 3G, sonunda satışa sunuldu. Telefon, Türkiye'de Vodafone ve Turkcell tarafından satışa sunuluyor ve kontrat sistemiyle satılıyor. Bu sistem dahilinde, telefon için belli bir ücret ödüyorsunuz ama 18 ay boyunca da seçtiğiniz paketin ücretini ödemek durumundasınız. Turkcell'in öngördüğü, KDV dahil ama ÖİV hariç paketler şu şekilde:






. Bu arada hemen belirtelim, Turkcell'in "SINIRSIZ" diye bahsettiği Internet erişimi, aslında sadece 3GB ile sınırlı. Tabii bu sınırlı sınırsızlık nasıl bir mantıktır, onu Turkcell'deki uzmanlara sormak lazım.

Bu paketlerle kendinizi bağlamak istemiyor ve sadece telefona sahip olmak istiyorsanız, ayda 129 Euro'luk 5 taksitle satın alabiliyorsunuz.

11 Eylül 2008 Perşembe

bir iphone incelemesi

Gönderen By_RaDMiN zaman: 01:04 0 yorum
iPhone, Apple tarafından ilk duyurulduğunda teknoloji dünyasında büyük bir gürültü kopmuştu. İkinci bir gürültü ise Amerika’da ilk pazara çıktığı zamanlarda yaşandı. İlk gürültüde telefona bakış açısında radikal bir değişimin heyecanı yaşandı, teknolojide birden bire 10 sene atlama yapılmış gibi hisetti herkes. Ürün piyasaya çıktıktan sonra ise müthiş bir hayal kırıklığı yaşandı aynı heyecanlı grup tarafından. Herkes sayfalarca iPhone‘un neler yapamadığından bahsetti durdu…
Bir kaç hafta önce ben de bir iPhone edindim, hemen hergün bir şeyler keşfetmeyle geçti. iPhone hakkında en temel izlenimim şu oldu: O aslında çok noktadan dokunma algılayabilen ekranı ile ve sadece parmak dokunuşları ile kullanılabilmek üzere tasarlanmış. Ayrıca bir internet cihazı olması hedeflenmiş ki yüksek çözünürlükteki bir ekran ve gelişmiş bir internet tarayıcısı içermiş. Ekran geçişlerinde yumuşak efektler, inanılmaz canlı renkler, hızlı ve artistik kullanım için ne gerekiyorsa yapılmış. Peki tüm bunlar için ne gerekmiş? Öncelikle 400 MHz hızında bir işlemci gerekmiş, hatırlar mısınız? bir zamanlar pentium 100 bilgisayarlar vardı, o pentium yazısının yanındaki 100 rakamı işlemcinin 100 MHz olduğunu gösterirdi, yani dört tane pentium 100 işlemcisi hızında bu küçük iPhone. Başka ne gerekmiş? İstedikleri internet tarayıcısı, ekran animasyonları, müzik çalma, fotoğraf çekme ve işleme programları için yep yeni bir paltformda programlar yazmak yerine bildikleri bir işletim sistemini kullanmışlar, Apple’ın meşhur OS X işletim sistemini. Yani Apple, şık ve artistik kullanım için bir telefon maskesinin arkasına gizleyerek küçük bir bilgisayar sürmüş piyasaya.
Eğer Apple yapmak istediği telefonu, elindeki işletim sistemi ve diğer elindeki kaynaklar üzerine inşaa etmek yerine, yep yeni kapalı bir sistem üzerine kurmayı deneseydi sanırım bu yazı bu civarlarda biterdi. Bundan sonra yazacaklarım açık dünyanın (ve karanlık dünyanın) bir araya gelip aletin üzerindeki telefon maskesini düşürmüş olması sayesindedir.
Normalde üzerine 3. parti yazılımların kurulması planlanmamış olan iPhone‘un, bu zırhını bu linke girerek kaldırabiliyorsunuz. iPhone‘nun tarayıcısını kullanarak girebileceğiniz bu site telefonunuza ücretsiz bir installer programı ekleyebiliyor, bu program sayesinde yine ücretsiz bir çok programın kurulmasını sağlayabiliyor. Bundan sonrası da çorap söküğü gibi geliyor.

.:Installer:.
Artık bir okyonusa doğru yelken açma zamanı geldi:
BSD Subsytem:

Installer’ın uygulamalar deposunda bularak kurabileceğiniz bu uygulama telefonunuzu unix eklentileri ile donatıyor.
OpenSSH:

Telefonunuzu hemen hemen tüm Unix ve Linux işletim sistemlerinde kullanılan bu uygulamayla, güvenli bir iletişim sunucusu haline getirebiliyorsunuz, sadece Itunes programı ile erişebildiğiniz iPhone‘nunuz artık bir ssh istemcisi ile komut satırından erişilebiliyor. OpenSSH ile bütün dosya sistemini yönetecebileceğiniz bir kapı açmış oluyorsunuz. OpenSSH aynı zamanda telefonunuza bir ssh istemcisi kurulmasını da sağlıyor. OpenSSH kurulumundan önce BSD Subsytem kurmalısınız.
Term-vt100:

Artık iPhone‘unuz üzerinden terminal ekranı açabilirsiniz, bu teminal ekranı ile telefonunuzdan uzak makinaların komut satırına erişiminiz mümkün, tabi BSD Subsytem ve OpenSSH kurulumundan sonra bu işlemi yapabiliyorsunuz.


ncFtp:

Yine bir çok linux ve unix makinada kullanılabilen bu uygulama sayesinde terminal ekranından istediğiniz ftp sunucularına erişebilmeniz mümkün. Bunun için de önceden BSD Subsytem,OpenSSH ve Term-vt100 kurulmuş olması gerekli.
VNCSea:

iPhone‘nuz ile VNCServer kurulu herhangi bir unix,linux veya windows makinanın masaüstüne erişebilir bu uzak makinaları grafik ortamda yönetebilirsiniz.


Navizone:

Bu enterasan programla Navizone‘da oluşturduğunuz bir hesapla Google Maps üzerinde yerinizi görebilirsiniz. Bunun için bir gps alıcısına ihtiyaç duymuyor olmanız enterasan, bağlantı kurduğunuz kablosuz internet veya Edge hücre bilgisinden koordinatlarınızı tespit etmeye çalışıyor, pek başarılı değil ama yaklaşık olarak da olsa bir sonuç dönebiliyor.


Finder:

Telefonunuz üzerinde standart haliyle herhangi bir dosya yöneticisi bulunmamaktadır. Bu eksiği Finder ile kapatabilirsiniz, telefonunuz ücra köşelerinde mp3′lerinizi fotoğraflarınız hatta system dosyalarını bulabilir, kendinize güveniyorsanız müdahalelerde bulunabilirsiniz. Bunlardan herhangi birini email ile bir yerlere gönderebilirsiniz. Ayrıca fotoğraflarınız orjinal boyutu ile göndermenizin başka yolu bulunmuyor.


iflickr:

Eğer bir flickr hesabınız varsa çektiğiniz fotoğrafları anında flickr‘a yüklenmesini sağlıyorsunuz.


Vnote:

Telefonunuzda herhangi bir ses kayıt programı olmadığını farkedeceksiniz, artık var, hatta sesli email göndermenizi bile sağlaycak bu uygulama.
Apollo:

AIM,ICQ ve MSN Mesenger için bir uygulama.

Customize:

Telefonunuzda ikonların yerleri sabit öyle değil mi? Artık istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz, parmağınızla sürükleyerek. Ayrıca bu program ile iPhone’un standart görsellerini ve sistem seslerini değiştirebiliyorsunuz.


SMSFix:

Garanti, YKB, Google gibi servislerden gelem SMS’lerin düzgün görünmediğinden şikayetçi iseniz bu sorunu bu programla çözebiliyorsunuz.
Screenshot:

Eğer benim gibi iPhone‘nuzdaki ekran görüntülerini paylaşmak isterseniz bu uygulama size yardımzı olacak.
Başka kurduğum kaldırdığım bir çok irili ufaklı oyun, program oldu. Belki bir başka iPhone yazımda onları da paylaşırım.
Sonuç olarak görülüyor ki bir cep telefonundan çok mobil bir pc’yi andıran bu cihaz, gördüğü ilgi ile önümüzdeki yıllarda farklı bir akımın doğmasına neden olacak.
Eskiden ilk internet deneyimlerimiz evimizdeki bilgisayardan ihtiyaç duydukça bağlantı kurup işimiz bitince bağlantıyı kesmek alışkanlığını içeriyordu, oysa şimdi internetlerimiz sürekli açık hatta sokaklarda ve kafelerde serbest internet sağlayıcılar bulmak çok normal. Bu durum cebimizdeki telefonlar için de aynı yöne doğru bir gelişim gösteriyor, iPhone siz kapatmak istemediğiniz sürece sürekli etraftaki kablosuz internet servislerini tarayıp bulamazasa ve gerekliyse Edge ile internete girmeye çalışan bir telefon.
Dikkat çekici bir başka konu ise bu tip cihazlara uygulamalar yazmak için hazırolda bekleyen müthiş bir kalabalığın varlığı. Öyle ki dışarıdan program yüklemeye kapatılmış olan bir cihaza bile bu kalabalık bir yolunu bulup programlar yazıp yükleyebiliyor. Sanırım şunu ön görmek çok zor değil: Özellikle linux tabanlı açık platform telefonlar piyasada yaygınlaşınca artık bilgisayarlarımızı ceplerimizde taşıyor olacağız.
iPhone tanıtımlarında standartlaşmış olan iPhone’daki eksiklikler bölümüne gelirsek aklımda kalanlar şunlar:
Donanımsal eksiklikler:
  • 3G desteği yok.
  • Java desteği yok.
  • GPS yok.
  • Radyo yok.
  • Bluetooth sınırlı.
  • Kamerasında analog yakınlaştırma yeteneği yok.
  • Kamera (sadece) 2 mega pixel.
Yazılımsal eksiklikler:
  • Tarayıcısında flash ve java desteği yok.
  • İstediğiniz MP3′ü zil sesi yapamıyorsunuz. (Aslında bu eksiklik değil bir strateji: isterseniz zil sesi satın alıp kullanabiliyorsunuz.)
  • MMS desteği yok.
  • Kamerasında digital yakınlaştırma yeteneği yok.
  • Kamera ile video kaydı yapma olanağı yok.
  • Ses kaydetme yeteneği yok.

Kablosuz Modem olmadan iPhone ile internet keyfi

Gönderen By_RaDMiN zaman: 01:03 0 yorum
Bu zamana kadar iPhone ile internete bağlanabilmenin tek yolu olarak kablosuz modem kullanmanızı önermiştik. Tabi bir alternatifinizde EDGE bağlantısıydı .
Başka bir alternatif bir bağlantıdan söz etmek istiyorum .
Diyelim ki benim az önceki durumum gibi , ortamda kablosuz modem olmadığı halde internete erişmek istiyorsunuz . Artık komşularda uyandı , herkes şifreli yapmış kablosuz modemlerini . Edge ise hem yavaş hem pahalı . Bilgisayarımızdan internete girebiliyoruz ama bunu iPhone ile nasıl paylaşacağız ?
Kendimize sormamız gereken ilk soru , kablosuz ethernet kartımız var mı ? hani artık laptoplarda standart haline gelen wi-fi alıcıdan bahsediyorum . Aslında alıcı dememek lazım , çünkü şuanda amacımız bunu verici olarak kullanmak.

Özetleyecek olursak , bilgisayarımızın ethernet girişine kablo ile ulaşan internet bağlantımızı , wi-fi kartımızı verici olarak kullanıp ortama yaymak . Sonrada ister iPhone ile ister başka bir laptop ile internetin tadını çıkarmak . Bahsedeceğim adımlar Windows Vista işletim sistemi için geçerlidir . Dilerseniz Windows XP içinde test eder ve yayınlarım . Neticede mantık aynı .
Şimdi gelelim adımlara .
1. Araç çubuğunun en sağında sistem saatimizin hemen yanındaki network bağlantısı ikonuna sağ tıklayıp "Ağ ve paylaşım merkezi" ni seçin.
veya Başlat-Ağ-Ağ ve paylaşım merkezi
2. Kablosuz Ağları Yönet ' - Ekle sekmesine tıklayın .
3. Geçiçi Ağ oluştur - İleri tıklayara oluşturacağınız ağa isim verin ve güvenlik tipini seçin. Bu ağı kaydet i işaretleyip İleri ye tıklayın .
4. İnternet bağlantısı paylaşımını seçip onaylayın .
Artık iPhone unuza dönüp Kablosuz bağlantı arayabilirsiniz .

Vodofone Ön Talep Formu

Gönderen By_RaDMiN zaman: 01:02 0 yorum

iPhone'ye Mp3 Atma

Gönderen By_RaDMiN zaman: 01:02 0 yorum
Merhaba arkadaşlar bilmiyen arkadaşlar için iphone'ye itunes yazılımını kullanarak resimli mp3 atmayı anlatıcağım.

Resimde gördüğünüz gibi iphone bilgi ekranı karşımızdadır.Summary info diye seçenekler ilerlemektedir.Oradan Music e gelelim.


Ardından hangi şarkı listesinin iphoneye yüklenmesini istiyorsanız onu seçelim.Ben music diye bir playlist yaptım kendime iphoneye onu atıyorum.Ardından aşağıda SYNC var ona tıklayarak işlemi sonlandırıyoruz.Yukarıda şarkı bilgi bölümünden kaçta kaçı kopyalanmıştır diye size göndermektedir.

Bütün iPhone Versiyonlari

Gönderen By_RaDMiN zaman: 01:01 0 yorum
Bütün iPhone Versiyonları (6 Tane)

1.0.0
1.0.1
1.0.2
1.1.1
1.1.2
1.1.3
1.1.4

Zil Sesi Yapma

Gönderen By_RaDMiN zaman: 01:01 0 yorum
Bilgisayarınızdaki Mp3leri bu program ile iphonenize zil sesi yapabilirsiniz.

Not:Trial versiyondur 3 tane zil sesi yolluyabilirsiniz.Sınırsız yollamak için 14$ a lisans almak gerek ama yakında crackini siteye koyarım)

Özellikleri ;

1.) Mp3 ün istediğiniz saniyesini kesip yollama (unutmayın zil sesini max 39 saniye yapmanız gerekiyor)

2.) Müziği yaparken ses seviyesini yükseltme

3.) Karışık Müzik yapıp iphone a yollama

DOWNLOAD LİNK :

http://www.efksoft.com/products/iphoneri.../index.htm

Bilgisayarinizi iPhone Olarak Tanitmak

Gönderen By_RaDMiN zaman: 01:00 0 yorum
Olur ya bazen iPhone için bir servis vardır ve bunu Bilgisayarınızda da denemek istersiniz. Ama iPhone için hizmet sunan o site Bilgisayarınızdaki tarayıcının o hizmetten yararlanmasına izin vermez. (Bkz: iPhone ile bedava dergi okuyun)
Bu gibi durumlarda Firefox’un User Agent Switcher eklentisi imdadımıza yetişiyor. Yapmanız gerekenler:
  • Bu adresten User Agent Switcher eklentisini indirin.
  • Firefox’unuzu kapatıp tekrar açın ve "Araçlar" sekmesindeki "User Agent Switcher" > "Options" > "Options" ‘a tıklatın.
  • "User Agents" ‘ e tıklayıp "Add" ‘a tıklayın.
  • İlk 2 boşluğu "Mobile Safari 1.1.3 - iPhone" olarak doldurun ve tamama tıklayın.
  • Sonra Araçlar sekmesinden tekrar User Agent Switcher’e tıklatın ve altta gözüken Mobile Safari 1.1.3 - iPhone‘a tıklayın.
  • Bütün işlem bu kadar!

iPhone 26 Eylul'de Piyasada (Turkcell) !

Gönderen By_RaDMiN zaman: 00:59 0 yorum
Ne Apple, ne Turkcell ne de Vodafone tarafından bir duyuru yapılmamış olmasına rağmen Turkcell'deki başvuru formunu ziyaret edenler artık tam bir satış tarihiyle karşılaşabiliyorlar: 26 Eylül.



Fakat hâlâ bir fiyat bilgisi belirtilmiş değil.

Ayrıca Vodafone'dan da ne sitesinden, ne de müşteri hizmetleri aracılığıyla herhangi bir bilgi alamadık, fakat Vodafone'un Turkcell'den çok daha önce kayıt aldığını göz önünde bulundurursak, bu bildiri yokluğunun hatalı ve eksik reklamcılıktan kaynaklandığını düşünebiliriz.

PCLabs- 04.09.2008
 

İphone Türkiye Copyright 2009 Reflection Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez