iPhone her ne kadar sadece bireysel kullanıcılara hitap eden kapalı bir kutu gibi gözükse de , aslında kısıtlı da olsa kurumsal firmalar için de bazı imkanlar sunuyor. İşte bu yazımızda, iPhone'un kurumsal kullanımı için Apple tarafından sunulmuş iPhone Configuration Utility ismindeki aracından bahsetmeye çalışacağız. (DİKKAT: Aşağıda anlatılanlar, teknik bilgisi yüksek iPhone kullanıcılarına hitap etmektedir. Lütfen tam olarak ne yaptığınızı bilmeden aşağıda anlatılanları cihazınıza uygulamayın)
Configuration Utility'nin amacı, manuel olarak değiştirmenin zahmetli olduğu bazı temel ayarların bir veya birden çok iPhone'da kolayca ve hızlıca yapılmasını sağlamak. Configuration Utility'i kullanarak, Settings altında bulunan Mail, Wi-Fi, VPN, APN tanımı gibi ayarları önceden hazırlayıp daha sonra da iTunes veya internet üzerinden bu ayarları iPhone'lara yollayıp değişiklikleri yaptırabiliyoruz. Hem de cihazları jailbreak işlemine tabi tutmadan.
Aslında bu konu epey geniş ve iConfiguration Utility'i kullanarak yapılabilecekler yukarıda bahsettiklerimle sınırlı değil. Dolayısıyla bir yazı ile bu aracı anlatmamız mümkün değil. Fakat yine de aşağıda adım adım bu araç yardımı ile iPhone'da APN değişikliğini nasıl yapabileceğinizi paylaşmaya çalışacağız. Özellikle bazı operatörlerce APN ayarlarının otomatik yüklenmesi nedeniyle, APN ayarlarını değiştirmek isteyen kullanıcıların işine çok yarayacağını düşünüyoruz.
Configuration Utility'nin Mac, Mac OS X ve Windows olmak üzere 3 farklı kurulum dosyası bulunuyor. Ayrıca bu aracın kullanımın detaylı bir şekilde anlatıldığı Enterprise Deployment Guide isminde bir doküman da mevcut.
1) Öncelikle bu adresten Windows kurulum dosyasını indiriyoruz ve kurulumu yapıyoruz. Configuration Utility, servis olarak çalışan bir web uygulaması olduğu için, uygulamayı çalıştırmak için bir masa üstü ikonu bulunmuyor. Kurulum tamamlandıktan sonra Configuration Utility servisi otomatik olarak başlıyor. (Eğer başlamamış ise elle başlatmak gerekebilir)
2) Uygulamayı çalıştırmak için Internet tarayıcımızın adres çubuğuna http://localhost:3000 yazıyoruz ve karşımıza bir login ekranı çıkıyor. Kullanıcı adı ve şifre olarak admin yazıp "Login" düğmesine tıklıyoruz.
3) Login'i geçtiğimiz gibi karşımıza ilk olarak General sekmesi çıkıyor. Bu ekranda öncelikle zorunlu olan Name ve Identifier alanlarını doldurmamız gerekiyor. "Name" alanına yapacağımız konfigürasyonla ilgili herhangi bir değer giriyoruz. Identifier alanına da herhangi bir değer girebiliriz. Lakin bu değerin sadece bize has olması lazım. Aynı idintifier'a sahip iki farklı konfigürasyon dosyası iPhone'a yüklenemez. Genelde bu tip alanlarda kurumların ya da şahısların web sites adlarının tersten yazılışları kullanılır. Organization ve Description alanlarını boş bırakabiliyoruz.
Gerekli alanları doldurtuktan sonra "Save" düğmesine tıklayıp ayarlarımızı kaydediyoruz.
4) Bu sefer de sağ üst köşedeki "Advanced" sekmesine tıklayıp APN ayarını değiştireceğimiz asıl ekranımıza geçiyoruz. Bu ekranı ilk defa açtığımızda karşımıza aşağıdaki gibi bir "Configure" düğmesi çıkacak.
"Configure" seçeneğine tıkladıktan sonra karşımıza gelen aşağıdaki ekranda APN ayarlarını değiştirmek istediğimiz gibi giriyoruz. Normalde Turkcell için sadece "Name" değerinin internet olması yetiyor. Biz başka bir Name kullanmak istediğimiz için bu değeri örneğin test yapıyoruz ve diğer alanları istersek boş bırakıyoruz.
Ardından da "Save" düğmesine tıklıyoruz.
5) Son olarak yaptığımız bu konfigürasyonun iPhone'a transfer edebileceğimiz bir halini üretmemiz gerekiyor. Bunun için önce sol üst köşedeki "General" sekmesine ardından da ekranın en altındaki "Export Profile" seçeneğine tıklıyoruz.
Eğer bilgisayarımız Windows değil de Mac OS X olsaydı direk "Email Profile" seçeneğini kullanıp yarattığımız konfigürasyonu mail yoluyla iPhone'umuza gönderebiliyorduk. Fakat sorun değil, bunun yerine "Export Profile" ile dosyayı önce bilgisayarımızda herhangi bir klasöre .mobileconfig uzantılı olarak kaydediyoruz. Mesela bizim örneğimizde oluşan dosyanın adı APN Test Setting.mobileconfig
6) Şimdi de bu oluşturduğumuz XML formatındaki bu dosyayı iPhone'unumuza yolluyoruz. Bu işin en basit yöntemi mail atmak. Bir alternatifi de dosyayı internette bir yere koyarak iPhone'un Safarisinden erişilebilir hale getirmek. Biz kendi örneğimizde mail atıyor ve iPhone'umuzun Mail uygulaması ile açıyoruz.
iPhone bu konfigürasyon dosyasını otomatik olarak tanıdığı için üzerine tıkladığımız an karşımıza kurulum ekranı çıkıyor "Install" seçeneğini işaretlediğimiz an kurulum başlıyor. Bu konfigürasyon "Signed" (İmzalı) olmadığı için kurulum sırasında doğal olarak bizden ekstra bir onay istiyor ve "Install Now" seçeneğine tıkladıktan sonra kurulum tamamlanıyor.
7) Artık APN tanımımız test olduğu için EDGE üzerinden internete çıkamıyoruz. Dilediğimiz an bu konfigürasyonu Settings -> General menüsündeki Profil tanımını seçerek kaldırabiliyoruz. (Remove)
iPhone'umuzda aynı anda birden fazla profil yüklenemediği için en son yüklenen bir öncekini eziyor. Ayrıca bir profili kaldırarak, o profilin değişiklik yapmadan önceki değerlerine dönülemiyor. Örneğin; bildiğiniz gibi Turkcell ve Vodafone abonelerinin APN ayarları otomatik ayarlanıyor. Yukarıdaki gibi bir APN profili yükleyip kaldırdığımızda otomatik olarak yüklenmiş ilk değerlere dönüş yapılmış olmuyor. Ben bu yüzden kendime iki tane profil dosyası hazırladım ve mail kutumda ayrı bir klasörde duruyor bu iki dosya. Bir tanesi Turkcell'in Internet'e çıkış APN bilgisini, diğeri de test APN bilgisini içeriyor. İlkinde EDGE çalışıyor, diğerinde çalışmıyor :) Hangisi lazım olursa onu yüklüyorum. Bu yöntem Jailbreak'de gerektirmediği için cihazımın garantisini riske atmıyorum.
Yukarıda bahsi geçen iki konfigürasyon dosyasına da aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:
APN Test Setting.mobileconfig
APN Turkcell Internet Setting.mobileconfig
0 yorum on "iPhone Configuration Utility"
Yorum Gönder